El moviment espontani, l’osei

 

El nostre organisme no és una barreja sense ordre de cèl·lules, teixits i òrgans. És un ser viu format sota un ordre rigorós, fruit d’un procés evolutiu gegantí, que té la capacitat de reaccionar davant de situacions molt diverses per mantenir el seu propi equilibri vital, adaptant-se a l’entorn i transformant-lo. El nostre organisme respon a aquestes necessitats, tant internes com externes, com una unitat, perquè les seves diverses activitats mantenen una total i absoluta interdependència.

Haruchika Noguchi va revelar que aquesta capacitat de resposta de l’organisme com una unitat és l’obra dels 5 moviments universals en + i en – , tant en tensió com en distensió, que actuen en les diverses activitats energètiques (motrius, biològiques i psíquiques) de l’ésser viu i que conformen el moviment espontani.

A esta capacitat natural de reaccionar mitjançant la interrelació absoluta de les diverses activitats de l’organisme, la denominem genèricament osei, la qual comprèn cinc oseis + i –, que són les modalitats de manifestació de la vida (vegeu la figura de més avall):

L’osei vertical + i – (oseis I i II) és fonamental en el sistema nerviós i la vista; estableix la interrelació natural entre: – el moviment ascendent, – l’activitat biològica planificadora, – l’activitat psíquica contemplativa o observadora.

L’osei frontal + i – (V i VI) genera el sistema motor-combustiu i l’olfacte; estableix la interrelació natural entre: -el moviment unidireccional cap endavant, -l’activitat biològica metabòlico-respiratòria, -l’activitat psíquica pragmàtica o eficaç.

L’osei lateral + i – (III i IV) promou el sistema digestivo-circulatori i el gust; estableix la interrelació natural entre: -el moviment esquerra-dreta, -l’activitat biològica assimilocirculatòria, -l’activitat psíquica emocional o mediadora.

L’osei rotatòria + i – (VII i VIII) impulsa el sistema eliminatori i l’oïda; estableix la interrelació natural entre: -el moviment giratori o de torsió, -l’activitat biològica excretora, -l’activitat psíquica competitiva o conclusiva.

L’osei central + i – (IX i X) és la principal en el sistema reproductor-conjuntiu subjacent i en el tacte; estableix la interrelació natural entre: -el moviment interior-exterior o multiradial, -l’activitat biològica de regeneració cel·lular, -l’activitat psíquica afectiva o absoluta.

visió anterior visió lateral esquerra visió superior
 

movimient ascendent, osei vertical

 

movimiento unidireccional hacia delante, osei frontal

 

movimiento izquierda-derecha, osei lateral

 

movimiento de torsión, osei rotatoria

 

movimiento intero-exterior, osei central

cinco movimientos, cinco oseis

cinco_dimensiones

L’acció dels cinc movimients o oseis a la pelvis humana

pelvis5colores

Osei i oseis es traduirien com reactivitat i reactivitats. Aquest terme és utilitzat per la Física, la Química i la Psicologia amb altres significats. Per evitar confusions, fem servir directament aquesta paraula japonesa, encara que no existeixi en plural, en el llenguatge japonès.